Sunday, December 22, 2013

Hinakah Wanita Haidh di sisi Islam??


﴿وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُوا النِّسَاءَ فِي الْمَحِيضِ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّى يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

“Mereka bertanya kepadamu tentang haidh. Katakanlah: "Haid itu adalah kotoran". Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haidh; dan janganlah kamu mendekati mereka, sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, maka campurilah mereka itu di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri. [Surah Al-Baqarah: 222]


Cara untuk sentiasa mengekalkan high-level spiritual walaupun dalam keadaan haid :

  1. Mengambil peluang beberapa hari yang ada itu untuk membaca al-Quran dengan kefahaman dan merenungi ayat-ayat Allah serta muhasabah diri. Saya kira kebanyakan daripada kita jarang sekali membaca al-Quran dengan tadabbur.
  2. Meniatkan dalam hati yang kita meninggalkan solat sebagai mematuhi perintah syara’ dan mengharapkan pahala daripada Allah atas perihal kita menjauhkan diri dari solat itu.
  3. Banyakkan berzikir dengan zikir-zikir yang diajarkan oleh Nabi shallallahu ‘alayhi wa sallam dan jika boleh, ambil sedikit masa - sebagaimana kita ambil masa 5 kali sehari untuk solat – untuk duduk berzikir dengan lidah dan hati yang sedar supaya zikir itu dapat menghidupkan jiwa. Nabi shallallahu ‘alayhi wa sallam berkata : “Perumpamaan orang yang mengingati Allah dan orang yang tidak mengingati Allah adalah seperti orang yang hidup dan orang yang telah mati.” (Diriwayatkan oleh al-Bukhari)
Teruskan membaca......

Persoalan-persoalan berhubung dengan wanita haidh:

a) Perbezaan antara darah haidh dan istihadhah
b) Hukum Wanita Haidh Memasuki Masjid & Membaca Al-Quran
b) Benarkah wanita haidh tidak dibenarkan memotong kuku?

No comments: